Laktosfri Chai

När kylan tar över är det gott med en värmande och energigivande dryck. Jag är själv helt såld på Chai, men min kropp klarar inte mjölk i så stora mängder. Här är ett supergott recept på Chai, fast med havremjölk istället, inspirerat av Simon Chokoisky vid Ayurvedic Institute.

Nyttan med Chai enligt ayurveda

Chai förbättrar matsmältningen, ger energi och lyfter humöret, på ett lugnande vis. Sockret och mjölken balanserar det bittra och sträva teet, kryddorna hjälper till att bryta ner mjölken.

Ingredienser

1 stor kopp eller 2 små koppar vatten.
2-3 dl havremjölk/rismjölk/komjölk
Två tunna skivor/1 msk ingefära
1/2kanelstång
6 hela kardemumma eller ½ till 1 tsk kardemummakärnor
1-1/2 tsk te Assam nandang t ex (går också bra med svart Cylonte, grön, rött eller tulsite)
1 tsk kokossocker (valfritt)
2-4 nejlikor*

Gör så här

Skär en skåra i varje kardemummakärna för att aromen bättre ska blanda sig med vätskan. Koka upp havremjölken tillsammans med kardemumma, kanel och eventuellt kryddnejlika och låt det sedan sjuda i 5-10 min. Ingefära har en tendens att få mjölk att skära sig, vilket även gäller havremjölk. Lägg därför ingefärsskivorna i kokt vatten i ca 5 minuter, så undviker du den effekten. Tillsätt ingefäran, teet och sockret och låt stå på låg värme i ca 5 minuter tills det är färdigt att dricka.

*Undvik för mycket nejlika om du har hög pitta. Själv har jag inte nejlika i mitt chai, även om det är väldigt gott.

Text, bild och recept Marie Androv, marie@sjalikropp.se