Tio tips för att klara julhelgen med hälsan i behåll!

De kommande helgerna fylls för många med familj och vänner. Det brukar kunna innebära mycket mat och dryck, mycket socialt umgänge och mycket intryck. Mycket av det mesta skapar lätt en överbelastning såväl kroppsligt, mentalt som själsligt.

Vi har valt ut några enkla tips och råd för att hjälpa ditt system att få ut så mycket som möjligt av helgerna utan att låta hälsan betala för det. Kanske kan det hjälpa dig att inte komma med överoptimistiska nyårslöften detta år?! För aldrig är väl gymmen så fulla som de första veckorna i januari…

1) Undvik kalla drycker till maten, drick gärna varmt (kokat) vatten istället för kallt och försök att sippa på det du dricker under måltiden istället för att ta stora klunkar. Vätska i liten mängd hjälper matsmältningen medan stora mängder släcker ut matsmältningselden och gör det svårare för kroppen att processa maten.

2) Om ni kan styra mattiderna så ät den största måltiden på dagen mellan 12-14, när matsmältningselden är som starkast, och ät något lättare på kvällen. Maten ska helst vara varm den här tiden på året. Ät mindre av mat som är kall, tung och blöt.

3) Lyssna på kroppen och inte på ha-begäret när du tar för dig av maten. Du kommer må så mycket bättre! Tänk att maten du äter ska motsvara ungefär två gånger dina kupade händer tillsammans, inte mer. En riktlinje inom ayurvedan är att matsäcken ska fyllas till hälften med mat, en fjärdedel med dryck och att den sista fjärdedelen ska lämnas för matstmältningen. Tänk på en tvättmaskin som du packar för full, den kan inte snurra runt tvätten ordentligt, samma sak är det för matsäcken – den klarar inte av att smälta maten om du äter för mycket. Uppblåsthet, gaser och förstoppning kommer som ett brev på posten. Och stoppar du i dig mat behöver du även låta den komma ut. Prioritera inte bort dina toalettbehov!

4) Rosta fänkålsfrön och spiskumminfrön i förväg och tugga en halv tesked efter varje måltid.

5) För att öka aptiten och hjälpa matsmältningen på traven så kan du blanda lika delar ingefärsjuice, citronjuice och bergssalt och ta före maten.

6) Nejlika hjälper matsmältningen av fet mat, lindrar uppblåsthet och dålig matsmältning. Perfekt om du hittar en efterrätt med nejlika i eller lägg lite nejlika i kvällsteet. Har du IBS ska du undvika nejlika.

7) En kopp tulsi-te (säljs bland annat av Pukka Te) efter maten hjälper matsmältningen, stärker immunförsvaret och underlättar vid gaser. Te på 1 tsk korianderfrön, 1 tsk fänkålsfrön och 1 tsk spiskumminfrön samt en liten skiva färsk ingefära är också ett utmärkt te för att hjälpa matsmältningen. Drick helst 20-30 minuter efter avslutad måltid.

8) Ta en lugn liten promenad efter varje måltid. Den behöver inte vara lång och absolut inte snabb.

9) Försök att äta det sista för dagen 2-3 timmar innan sänggående.

10) Försök hitta 5-10 minuter för dig själv morgon och kväll när du bara sitter och blundar och följer din andning, känner din kropp och observerar dina tankar utan att gå in i diskussion med dem. Låt ögonens blickpunkt vila mot näsan.

 

Foto: Toa Heftiba, Unsplash