Gör plats för hösten med en mild utrensning


Efter en varm och solig sommar är vi ordentligt rostade under solen. Precis som en solbränd solros är vi redo att plocka fröna och pressa ur det bästa – oljan. Redo att ta nya tag och dra nytta av vad hösten har att erbjuda. Men för att kunna göra det fullt ut behöver vi rensa ut överskottshettan (pitta) och lugna vatan. I övergången mellan sommar och höst är det lätt att dra på sig både pitta- och vataobalanser som acne, snuva, ryggvärk. Du kan känna dig trött och orkeslös när allt drar igång igen.

Kroppen har lagrat värme och då den möter kallare väder, regn och mer aktivitet, kan de toxiner som ackumulerats under semestern tränga ut genom hud som acne, ta sig in i bröstet och upp genom luftvägarna och orsaka torr- eller slemmig hosta, eller snuva.

Du kan underlätta för kroppen i denna övergångsperiod genom att göra en mildare utrensning – detox – som spolar ut överskottspitta men samtidigt balanserar vata. Här är några enkla tips:

 • ALOEVERAJUICE detoxar, läker huden och balanserar både pitta och vata. Ta 90 ml på tom mage 30 min före frukost.
 • TRIPHALA ROS rensar ut toxiner. Ta 1 tablett/1 tsk pulver en timme efter middag men två timmar före läggdags.
 • KRYDDOR som spiskummin, fänkålsfrö, kardemumma, koriander i maten är svalkande och stimulerar matsmältningen, som fungerar sämre under sommaren, och motverkar också gaser och uppsvälld mage.
  –   ¼ tsk mald fänkålsfrön med varmt vatten före maten sätter igång matsmältningselden och aptiten.
  –   ½ cm riven färsk ingefära eller fänkålsfrön i lite varmt vatten efter maten hjälper inte bara till att bättre smälta, absorbera och omsätta maten, det bränner även de toxiner som kroppen ackumulerat under semestern.
 • ÖRTEER med spiskummin, kardemumma, fänkålsfrö, ingefära, gurkmeja är bra.
  –   Färsk ingefära och tulsi är en extra effektiv örtblandning mot sommartoxiner.
 • MANDELMJÖLK för lugnare sömn. Lägg 7-10 mandlar i blöt över dagen, skala och hacka, och koka dem med mjölk/vatten/rismjölk och en nypa saffran. Mixa sedan allt till en slät mjölk. Drick mandelmjölken på kvällen innan du lägger dig.
 • KOST som svalkar och smörjer är att rekommendera. Kokosolja eller solrosolja. Ghee i maten lösgör toxinerna så de lättare kan lämna kroppen. Undvik för mycket heta kryddor, som ökar pittan och torkar ut vatan, alkohol och kaffe.

Missa inte nästa inlägg som handlar om hur du motverkar vataobalanser som lätt uppstår i och med höstkylan och vinden: oregelbunden matsmältning och förstoppning, torr hud, axel- och nackvärk. Och hur det också kan sätta sig på psyket.

Text och bild Marie Androv
Redaktör Dr Sangeeta Balaprakash