Pigg och grundad i höst

höstHjälp kroppen att hålla balansen mellan aktivitet och återhämtning i höst med enkla kost- och livsstilsråd som grundar och lugnar vata, både i kropp och psyke.

Den här sommaren tillbringade vi en vecka i Vejer de la Frontera på Spanska västkusten, en vindpinad stad största delen av året. (Vi hade enorm och ovanlig tur, mild bris i sju dagar).

En stad som har fler förstoppningskliniker än de flesta semesterorter i Spanien.  Vinden, och kylan, som kommer med den, torkar ut och drar samman – och leder till förstoppning. Hösten för med sig samma kvaliteter och sätter spår både i kropp och psyke.

När solståndet nu sakta börjar vända mot söder och solens strålar försvagas, och det blir kallare, återvänder kroppens styrka och vitalitet. Aptiten ökar och du kan gradvis gå över till och smälta allt tyngre mål mat.

Samtidigt härskar luftelementet under hösten: lätt luft, kyla, kalla regn och vindens rörliga och oberäkneliga natur. Och eftersom vata har samma natur som luft orsakar hösten lätt obalanser hos många. De växlande kalla vindarna ger oregelbunden matsmältning, rörelsen torkar ut både hud och tarm och kan ge förstoppning. Kroppen drar ihop sig av kylan och lagrar därför lättare toxiner i systemet. Man blir stel i leder och får lätt ont i axlar, nacke och ländrygg.

Hösten kan också påverka dig mentalt. Lätt luft, uttorkande vind och kyla sprider rädsla. Tilltagande rörelse i naturen kan öka nervositet och osäkerhet. Liksom för många bollar på jobbet och intensiv träning under hösten lätt kan leda till att vata blir hyperaktiv och ogrundad. Trött men ändå får sömnbesvär. Men hösten ger också möjlighet att gå in i dig själv. Precis som naturen går från att vara utåtriktad och ge av sig själva, ges du möjlighet att vila och hämta kraft.

Hjälp kroppen att hålla balansen mellan aktivitet och återhämtning med dessa enkla kost- och livsstillsråd för vata, som grundar och lugnar både kropp och psyke.

 

KOST- OCH LIVSSTILSRÅD FÖR HÖSTEN

Generellt ska du äta mer sött, salt och surt under den kommande vataperioden. Varm mat med mer vätska, sås eller grytor och soppor som motverkar kyla och uttorkning. Exempel på bra produkter är basmatiris, långkok på grönsaker, vilt kött eller kyckling, himalayasalt, citron, syrade grönsaker, yogurtsåser (undviks på kvällen). De flesta frukter är lätta men avokado, mogen banan, bär och plommon går bra.

Frukost: Havregryns-, mannagryns- eller ris-, quinoa-, eller amarantgröt med kanel, ingefära och kardemumma och nötter och frön som smörjer.
Lunch: Basmatiris, ångkokta grönsaker, mungböns- eller köttgrytor.
Middag: Varma (grönsaks)soppor.

Om din kroppstyp är övervägande pitta- eller kapha, var lite försiktig med salt och surt. Du bör också dra ner på följande:
Pitta – starkt kryddad mat, surt, rött kött, alkohol, i synnerhet rött vin.
Kapha – vete, mejeriprodukter, för mycket kött, banan, avokado, kokosolja.

Vatabalanserande kryddor och örter som stimulerar matsmältningen:

 • Spiskummin hjälper mot matsmältningsbesvär som ger gaser, magvärk, motverkar gaser.
 • Fänkålsfrö slappnar av tarmmuskulaturen och avhjälper förstoppning.
 • Ingefära tänder matsmältningselden och ökar cirkulationen.
 • Kamomill lugnar en hyperaktiv vata och är mycket bra som sömnpiller.
 • Muskotnöt är bra mot matsmältningsbesvär och gaser. Kan i för stor mängd störa pitta. Muskotnöt är lugnande och fungerar också bra som insomningsmedel. En kopp varm mjölk och en nypa mald muskotnöt.

Dryck

 • Drick rikligt med varmt vatten mellan målen, och några klunkar till maten för att bättra på matsmältningen.
 • Örtteer med kummin, koriander, fänkål, kardemumma sänker vatan i synnerhet. Ingefära, kanel och kryddnejlika är också bra.
 • Morots-, rödbets- och zucchinijuice lugnar vata.

Bra att göra MER AV:

 • Hålla dig varm och utom starka vindar.
 • Gå och lägga dig i tid, mellan 22-23 på kvällen. Insomningsproblem och störd sömn är en typisk vataobalans på hösten. Varva därför ner efter middag och ta inte in för mycket information. Läs en god bok, vila, njut av kärleksfulla samtal.
 • Pranayama som stimulerar tarmrörelsen och lugnar vata. Agni sar, växelvis andning (anuloma vilom), Bhramari (Bumble bee).
 • Yoga och mindfulness. Alla typer av framåtböjningar, hunden och childs pose är bra. Vata är i ständig rörelse och har ofta hyperaktiva hjärnor så att utöva mindfulness i vardagen är därför mycket lugnande. Var aktivt närvarande när du lagar mat, städar och går. Göra allting lite långsammare än vanligt.
 • Meditation. Strukturerad mantrameditation balanserar vata, t ex Kirtan Kriya, se nedan.
 • Massera kroppen med sesamolja före morgontoaletten eller duschen.
 • Vila mer.
 • Vid förstoppning, ta en kopp varm mjölk och med 2 tsk ghee (klarat smör) på kvällen.
 • För god sömn, ta ingefära och muskotnöt i varm mjölk på kvällen.
 • Gurgla munhålan med sesamolja för att motverka t ex vikande tandkött.

Bra att göra MINDRE AV eller undvika

 • För mycket uttröttande träning, i synnerhet på kvällen.
 • Kaffe och te kväver matsmältningselden. Drick istället örtteer.
 • Fast eller hoppa över måltider.
 • Småäta mellan målen.
 • Kalla drycker.
 •  Kalla sallader, råa grönsaker och surdegsbröd.

Kirtan Kriyan är en grundläggande meditation inom MediYoga. Västerländsk forskning visar att den skapar balans i sinnet och att den bland annat förbättrar minnet, en vanlig obalans hos vata. Den sägs också verka helande på känslomässiga sår och rensar bort mentala och emotionella blockeringar.

Sitt i lätt meditationsställning, eller på en stol. Rak i ryggen och med lätt indragen haka. Slut ögonen och placera fokus i tredje ögat, en punkt mitt mellan ögonbrynen. Dina händer vilar mjukt mot knän eller lår. Upprepa enligt nedan instruktioner mantrat i 11 minuter:
SA – TA – NA – MA.

På SA pressa tumme mot pekfinger, på TA tumme mot långfinger, på NA tumme mot ringfinger och på MA tumme mot lillfinger.

Text och bild Marie Androv, www.sjalikropp.se
Redaktör Dr Sangeeta Balaprakash