Winter is coming – Förbered din kropp och ditt sinne för vinter

Vi har haft en mjuk övergång till höst i år men trots brittsommarens varma dagar är det ändå dags att börja förbereda för den annalkande vintern.

Senhösten och början av vintern är enligt ayurvedan vata-säsong och vi behöver därför varmare och mer grundande element för att balansera doshorna. I övergången mellan säsongerna är det ett bra tillfälle att detoxa kroppen med Kichadi och sedan långsamt övergå till en kost mer anpassad efter den nya säsongen.

Recept och instruktioner för en Kichadi-detox hittar du här.

Du märker av vatan bland annat genom att det blir vanligare med problem som  torr hud och torra läppar, nariga händer och sprukna läppar samt oönskade förkylningar och hosta.

Bra saker att tänka på är att klä dig varmare och undvika att frysa, börja äta värmande gröt istället för fil eller yoghurt, drick varmt, undvik kall mat till förmån för varma grundande soppor och grytor. Använd värmande kryddor som till exempel kanel, kardemumma, spiskummin, gurkmeja, fänkål och ingefära. Ta varma bad, massera dig med varm olja anpassad efter din dosha och basta.

Behöver du inspiration i din matlagning kan du anmäla dig till Dr Sangeetas matlagningskurs den 24 november! Mer information om den hittar du här.

Glöm inte att njuta av solen när den tittar fram och de vackra färgerna som naturen bjuder på!