Håll balansen i höst med Ayurveda
Motverka höstobalanser som stela leder, förstoppning, sömnbesvär och stress genom att äta varm mat, hålla dig varm och undvika busväder samt ägna dig åt lugnade andning och yoga.
Sensommarsolen värmer ännu mitt på dagen, men hösten är ändå här för att stanna. När solståndet nu sakta börjar vända mot söder och solens strålar försvagas, och det blir kallare, återvänder kroppens styrka och vitalitet. Aptiten ökar och du kan gradvis gå över till och smälta allt tyngre mål mat.
Samtidigt härskar luftelementet under hösten: lätt och torr luft, kyla och vindens oregelbundna natur. Och så mörkret. Eftersom kroppstypen Vata har samma natur som luft, orsakar hösten lätt obalanser hos utpräglade vator, men även de andra två kroppstyperna dras lätt med.
Den rörliga och torra vinden torkar ut huden, ger oregelbunden matsmältning och förstoppning. Kylan och vinden får kroppen att dra ihop sig och får svårare att göra sig av med toxiner och slagg. Du blir lättare stel i leder och värk i ländrygg, axlar och nacke. Hösten är också mer intensiv, vi går in i jobb och aktiviteter. För mycket rörelse kan göra vata mer orolig, stressad och till slut hyperaktiv. Du får svårt att koncentrera dig och börjar multi-taska. I början kan du känna dig som en kung, att du klarar vad som helst, men i själva verket blir du på sikt mer obeslutsam, osäker, nervös och sämre på att lösa problem. Stress försätter vatas nervsystem ur balans. Du blir ogrundad, trött och orkeslös. Vata-obalanserna kan även dra med sig den drivande pitta som går upp i ett frenetiskt görande som med tiden gör pittor irriterade, kritiska och lite fanatiska.
När mörkret sakta sänker sig över oss går vi bokstavligen inomhus och mer inåt. En känsla av tomhet och ensamhet kan infinna sig hos vata. Till en början kan det bjuda in till mys i soffan, datorsurf, TV-tittande – som i förlängningen leder till informationsöverbelastning och nedstämdhet.
För att motverka höstobalanser, klä dig varmt, ät varm mat, drick varmt vatten, håll dig varm och grundad, och utsätt dig inte för de kalla vindarna i onödan. Vänd ensamhet och nedstämdhet till uppmärksamhet inåt. Lyssna på kroppens behov, meditera, reflektera. Ta fler återhämtningspauser – om det så är att njuta av en fika, träffa vänner, gå ut och dansa, eller läsa en bok med barnen. Var uppmärksam på att du andas, för när vatan tar över kan det lätt bli andningsuppehåll. Om pitta är hög och pyser irritation, frustration och hetta, ta en kvällspromenad i månskenet.
Med följande enkla kost- och livsstilsråd för vata grundar du och lugnar både kropp, sinne och själ under hösten.
KOST- OCH LIVSSTILSRÅD MOT HÖSTEFFEKTEN
Generellt behöver du äta mer sött, salt och surt under den kommande vataperioden. Varm mat med mer vätska, sås eller grytor och soppor som motverkar kyla och uttorkning. Lägg till mer goda fetter i din kost: Ghee (klarat smör), sesam- och rapsolja. Exempel på balanserande kost är basmatiris, långkok på grönsaker, vilt kött eller kyckling, himalayasalt, citron, syrade grönsaker, yogurtsåser (undviks på kvällen). De flesta frukter är lätta men avokado, mogen banan, bär och plommon är bra.
Frukost är viktigaste målet på dagen för vata. Havregryns-, mannagryns-, ris-, quinoa-, eller amarantgröt med kanel, ingefära och kardemumma och nötter och frön som smörjer. Ägg är värmande och grundande.
Lunch: Basmatiris, ångkokta grönsaker, mungböns- eller köttgrytor.
Middag: Varma (grönsaks)soppor.
Om din kroppstyp är övervägande pitta eller kapha, var lite försiktig med salt och surt. Dra ner på följande:
Pitta – starkt kryddad mat, surt (yoghurt, syrade grönsaker), rött kött, alkohol, i synnerhet rött vin.
Kapha – vete, mejeriprodukter (yoghurt), för mycket kött, banan, avokado, kokosolja, för mycket nötter, syrade grönsaker.
Vatabalanserande kryddor och örter som stimulerar matsmältningen:
• Spiskummin hjälper mot matsmältningsbesvär som ger gaser, magvärk, motverkar gaser.
• Fänkålsfrö slappnar av tarmmuskulaturen och avhjälper förstoppning.
• Ingefära tänder matsmältningselden och ökar cirkulationen.
• Kamomill lugnar en hyperaktiv vata och är mycket bra som sömnpiller.
• Muskotnöt är bra mot matsmältningsbesvär och gaser. Kan i för stor mängd störa pitta. Muskotnöt är lugnande och fungerar också bra som insomningsmedel. En kopp varm mjölk och en nypa mald muskotnöt.
DRYCK
• Drick rikligt med varmt vatten mellan målen, och några klunkar till maten för att bättra på matsmältningen och skölja igenom toxiner.
• Örtteer med kummin, koriander, fänkål, kardemumma sänker vatan i synnerhet. Ingefära, kanel och kryddnejlika är också bra.
• Morots-, rödbets- och zucchinijuice lugnar vata.
Bra att GÖRA MER AV
• Hålla dig varm och utom starka vindar.
• Gå och lägga dig i tid, mellan 22-23 på kvällen. Insomningsproblem och störd sömn är en typisk vataobalans på hösten. Varva därför ner efter middag och ta inte in för mycket information. Läs en god bok, vila, njut av kärleksfulla samtal.
• Pranayama som stimulerar tarmrörelsen och lugnar vata. Långa djupa andetag, Växelvis andning (anuloma vilom), Bhramari (Bumble bee), Agni sar.
• Yoga och mindfulness. Alla typer av framåtfällningar, hunden och barnets position är lugnande. Vata är i ständig rörelse och har ofta hyperaktiva hjärnor så att utöva mindfulness i vardagen är därför mycket lugnande. Var aktivt närvarande när du lagar mat, städar och går. Gör allting lite långsammare än vanligt. Var medveten om att du andas.
• Massera kroppen med sesamolja före morgontoaletten eller duschen.
• Ta tätare återhämtningspauser.
• Vid förstoppning, ta en kopp varm mjölk och med 2 tsk ghee (klarat smör) på kvällen.
• För god sömn, ta ingefära och muskotnöt i varm mjölk på kvällen.
• Gurgla munhålan med sesamolja för att motverka t ex vikande tandkött.
• Stoppa ner fötterna i ett varmt citronfotbad efter en aktivitets- och informationstät dag.
Bra att GÖRA MINDRE AV eller undvika
• För mycket uttröttande träning, i synnerhet på kvällen.
• Kaffe och te kväver matsmältningselden. Drick istället örtteer.
• Fasta eller hoppa över måltider.
• Småäta mellan målen, i synnerhet för nära måltiderna.
• Kalla drycker.
• Kalla sallader, råa grönsaker och surdegsbröd.
Text Marie Androv, www.sjalikropp.se
Bild Dr Sangeeta Balaprakash
Redaktör Dr Sangeeta Balaprakash
Senaste kommentarer