Drycken som återställer vätskebalansen i värmen

Det är ju inte så varmt just nu, tänker du kanske. Spara då det här receptet tills det blir varmt i Sverige igen eller om du åker utomlands i sommar. Denna Tulsidryck både släcker törsten och återställer vätskebalansen i sommarvärmen. Den är även effektiv när du gjort av med mycket vätska sportandes.

Tulsi-örten, eller helig basilika som den också kallas i Indien, har en anti-inflammatoriskt effekt, är febernedsättande och adaptogen, vilket gör den till en bra antidot mot stress. På Sanskrit betyder Tulsi ”ojämförbar”, för att den är just så bra för mycket. Det är också därför som den är en av huvudörterna inom den ayurvediska medicinen.

Tulsidrycken serveras lätt värmd. Genom att dricka varmt chockas inte kroppen av kylan i värmen och sänker matsmältningselden på kuppen. Kylda drycker hämmar matsmältningen!

 

 

 

 

TulsiRecept 1 liter Tulsidryck:

  • Fyra påsar tulsite
  • 2-3 pressade limefrukter
  • ½-1 tsk bergssalt – beror på hur salt du tål.
  • 1 msk honung, som rörs ner när vattnet har svalnat lite för att inte förstöra dess läkande effekt.
  • 1 liter kokt varmt vatten.

Kom ihåg att det som bäst förebygger uttorkning är att dricka mer vatten över tid. Hydratisering är en process som sker över flera dagar, läs mer om det i inlägget Så förebygger du utbrändhet i sommar

Inköpsställe: Pukka säljer ett fint Tulsite som innehåller tre olika Tulsisorter som du hittar på en välsorterad Konsumbutik, Gryningen eller Eat ekoaffären i Stockholm t ex.

Recept från Ayurvedic Institute, New Mexico

Text och bild Marie Androv