Så lindrar du vårallergi

Våren är äntligen här efter en lång vinter. Men för många kommer våren inte bara med glada budskap om sol och värme. Bristande knoppar sprider allergiframkallande pollen.

När träd blommor och sprider sitt pollen för vinden kan det irritera näsans fina slemhinnor och leda till hösnuva, förkylningar, nästäppa och även astma. Det är framför allt kapha hos oss alla som störs och svullnar. Men även vata reagerar med pipande andning, nysningar och huvudvärk. Har du mycket kapha eller vata i din konstitution så kan våren bli extra svår.

Ayurveda ser inte allergi som en sjukdom, utan doshornas reaktion på olika allergen: kost, pollen, damm, medicine, kemikalier och mögel. Hur en person reagerar på ett visst allergen beror på individens kroppskonstitution, matsmältning (agni) och immunförsvar. Plötsliga väderomslag, så som vårens ankomst, kan förstås också ge allergier. Allergier påverkas enligt ayurveda även av stress, oro, ilska, irritation. Kostrelaterade allergier är ett helt kapitel för sig. Det här inlägget koncentrerar sig på det allergen som är så typiska för våren: pollen.

Matsmältningselden och immunförsvaret påverkas i övergången till våren och kan i sig göra dig mer mottaglig för luftburna allergener. Hur du stärker immunförsvaret kan du läsa om i inlägget Rensa ut vintern och boosta för våren. Ingefärschutney till måltiden hjälper till att öka förbränningen och rensa ut toxiner. Recept på ingefärschutney hittar du här.

allergy relief cocktail 1I många tusen år har ayurveda erbjudit lindring mot pollensymptom. Här är ett par enkla huskurer som löser slem, öppnar fri passage i näsgångarna och smörjer torra och irriterade slemhinnor.

Pollenantidot

Gör te på följande örter och kryddor:

Handfull timjanblad
Halv hand myntablad
1 tsk krossad svartpeppar
1 liter vatten
En nypa mald kardemumma för dig som är övervägande vata och pitta, och torkad ingefärspulver till dig med kaphadominans.

Låt koka i 10 minuter, sila sedan genom filter (kaffefilter går bra), och drick som te med honung och lite pressad citron under dagen.

Nasya – smörjer slemhinnor och löser nästäppa

Nasya är en ayurvedisk utrensningskur som verkar från nacke och uppåt i kroppen. Det består av en näsolja med örter som smörjer slemhinnor och löser slem. Behandlingen görs varje morgon innan frukost under sju dagar.

Gör så här:
  • 2 droppar i var näsgång.
  • Sniffa in dropparna i vardera näsborre och håll huvudet bakåtlutat i en halv minut.
  • Avhåll dig från begäret att snyta dig, harkla dig och spotta istället ut det som kommer upp.
  • Vänta minst 10 min så att du låter så mycket som möjligt komma ut och oljan smörja ordentligt.
  • Gurgla med vatten, eller ännu bättre ingefärsvatten med lite svartpeppar, i en minut för att rensa munnen.
  • Vänta 30 min innan du duschar, äter eller går ut.

Yoga och pranayama mot allergi

  • Yogapositioner som aktiverar matmältningselden, öppnar bröstet och stärker immunförsvaret är: Båten naukasana), stående framåtfällning (uttanasna), bågen (dhanurasana), hjulposition (chakrasana).
  • Pranayama som rensar ut toxier (kapha) och stärker matsmältningselden, agni, är: Magandning (Bhastrika), eldandning (Kapalabhati) och Agni Sara.
  • Långa djupa andetag reducerar gifter och slem från lugnor och luftvägar och drar ner på stressen.

Text & Bild: Marie Androv, www.sjalikropp.se
Bild Tussilago Sofie Broms
Pollenantidot och redaktör Dr Sangeeta Balaprakash