Så förebygger du utbrändhet i sommar

En vän till mig och hans kompis åkte till södra Spanien för att springa ett 100-kilometerslopp i slutet på maj. Vad hände? De kollapsade halvvägs, trots att de har sprungit många maraton och tränat lika långt i Sverige. Därtill fick de överhettning och skyhög feber.

Nu är det här ett ganska extremt exempel. Men i värme orkar kroppen mindre, det gäller även för matsmältningselden, som avtar. Kroppen söker att skapa balans och kompenserar därför den yttre värmen med att sänka den inre elden – och matsmältningen försämras.  Kanske har du själv känt att du får sämre aptit under sommaren? I värsta fall kan en nedsatt matsmältning leda till feber och utbrändhet.

Att kraften tryter kommer sig av det norra solståndet under sommaren. Solens styrka försvagar kroppen genom att den ökar pittans kvaliteter, hetta och värme, och dessutom torkar ut dess oljiga kvalitet, vilket också kan öka vatan. Värmen kan rent av bränna ut envisa pittor som inte ser sina gränser och ”passar på” när de är lediga och springer eller tränar mycket, eller grillar sig i solen.

Trots att ljuset ger dig lust att göra mer blir kroppen i själva verket tröttare. Det bottnar inte bara i att de flesta glömmer att dricka tillräckligt med vätska, utan att kroppen behöver vila mer. Så ta hand om din kropp i sommar med hjälp av nedan råd och du ska se att den kommer att ha bättre ork.

MOTVERKA HÖG PITTA:

 • Drick mer vatten men inte för kallt, som du kanske känner för, för då släcks elden ännu mer. Du behöver kompensera för förlorad vätska när du svettas mer. Hydratisering är en process som sker under flera dagar, upp till en vecka, därför är det viktigt att du inte bara dricker mer vatten under varma dagar, kontinuerligt.
 • Ät endast när du är hungrig.
 • Vila mer och gör ingenting.
 • Undvik för lång stekning i direkt solljus och skydda huvudet med hatt.
 • Ta promenader tidiga mornar eller sena kvällar, gärna i månsken. Eller simma, det är svalkande för kroppen. Men inte direkt efter maten eftersom det stannar av matsmältningen.
 • Minska på salt, surt och heta kryddor i maten: salt, vinäger, alkohol, honung, rött kött, havsfisk, sura mjölkprodukter och frukter som apelsin, citron, grapefrukt. Och värmande grönsaker och kryddor som rödbetor, rädisor, paprika, vitlök, rå lök, tomat, peppar, chilli.
 • Morgonmassage med kylande kokosolja, som förutom att kyla också skyddar mot solens farliga strålar. Neem är också mycket bra mot solens strålar, men luktar inte lika gott.
 • Spraya rosenvatten i ansiktet och drick som saft.

KYLANDE DRYCKER som inte hämmar matsmältningen:

Rosensaft
Häll ner lite rosenessens i din favoritsommarjuice eller saft. Eller ta rosenvatten och spä ut med vatten och svalka dig med.

Granatäppeljuice med mynta
Låt en knippe myntablad dra i gran
atäppeljuice. Drick!

Vaniljlassi
1 dl vaniljyoghurt utan socker
2 dl vatten
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk spiskummin
Nypa Himalaya salt

ÄT MER FRÅN DESSA GENERELLA KOSTRÅD

 • Söta och kylande frukter som ger tyngd eller vätska, som vattenmelon, mango, persikor, kokosnöt, avokado, duvor, granatäpple.
 • Ät mer milda kryddor: fänkål, koriander, spiskummin, kardemumma, gurkmeja och ingefära i små mängder, mynta, vanilj.
 • Lätt värmd och lagad mat som har söt, bitter eller kylande effekt som quinoa, basmatiris, mungbönor, kyckling, insjöfisk, räkor i måttliga mängder, mandel, sallad*, gurka, sparris, zucchini, morötter, broccoli.
 • Drycker: Mangojuice, äppeljuice, druvjuice, Aloeverajuice, mandelmjölk.

*Bibehålla vatabalansen: Sallad och andra råa grönsaker intas med olja för att inte öka vatan genom dess kylande och bittra effekt.

Text och bild Marie Androv, www.sjalikropp.se
Redaktör Sangeeta Balaprakash