Detoxa – genom hur du äter

Vill du känna dig pigg och gå ner i vikt? Hur du äter och din inställning till maten är minst lika viktigt om du vill rensa ut slagg och toxiner, hålla dig frisk och gå ner i vikt. Det hjälper dig också att reducera stress, som ofta är en bidragande orsak till att du inte lyckas.

brun-behandladeyeem-motvänd
Ett holistiskt vattenreningssytem.

Du är inte bara vad du äter, utan lika mycket hur du smälter maten, ur ett ayurvediskt perspektiv. Vid stress har kroppen svårt att smälta maten och tillgodogöra sig näringen. Födan bildar slagg som blockerar kroppens utrensningsmekanism. Istället fokuserar kroppen all energi på att överleva och styr blodet till de stora muskelgrupperna, bort från matsmältningen.

Binjurarna producerar adrenalin som gör dig fysiskt beredd med förhöjt blodtryck och spända muskler; noradrenalin ser till att du är psykiskt reda för att möta eventuella faror; kortisol håller dig vaken och alert. Problemet är att förhöjda kortisolnivåer under längre tid kan leda till att du går upp i vikt, trots att du äter mindre. Det rubbar också immunförsvaret.

Om du vill rensa ut toxiner, hålla dig frisk och gå ner i vikt kan det vara lika viktigt att reducera stress. Hur du äter och din inställning till maten hjälper dig att göra det. Här är några enkla tips för bättre matsmältning som sätter igång utrensningen och bidrar till att släppa extrakilona.

 • Tugga maten ordentligt. Att tugga minst 30 gånger stimulerar inte bara matsmältningen innan födan når magen, utan skickar signaler till hjärnan som lugnar sinnet och nervsystemet.
 • Ät när du är hungrig, alltså först när din mage har smält det senaste målet. Det brukar vara minst 3 timmer efter att du senast ätit.
 • Ät lagom portioner som ryms i dina två handflator. Vi äter oftast långt mer än vad kroppen behöver, i synnerhet under stress.
 • Ät senast två timmar innan du ska sova. Att gå och lägga sig medan maten smälter gör att matsmältningen stannar upp, vilket kan ge upphov till förstoppning, näringsbrist och sura uppstötningar. Dessutom ger det störd sömn.
 • Ät inte när du är upprörd, arg, ledsen, mitt i ett gräl eller het diskussion.
 • Undvik att läsa, surfa eller jobba medan du äter, det stör matsmältningen.
 • Sitt ner och ät med fokus på maten. Ju lugnare miljö, desto bättre matsmältning.
 • Äta inte precis efter att du tränat.
 • Ät mat som du tycker om, som smakar, luktar och ser god ut. Helst hemlagat eller mat som är lagad på restaurang samma dag.
 • Gå en kort promenad efter maten. 5 minuter räcker gott. Men ta inte ut dig fysiskt på maten.
 • Drick endast några klunkar vatten under måltid, och undvik kall eller kolsyrad dryck. Drick istället vatten mellan målen.
 • Undvik socker och kaffe på kvällen. Kaffet påverkar binjurarna i 18 timmar som pumpar ut adrenalin. När du känner söt- eller kaffesug är det sannolikt dina binjurar som är trötta och talar om för dig att du behöver vila. Kaffe är minst obalanserande för kapha, som kan behöva en tår för att komma igång på morgonen.
 • Sämre matsmältning vid stress kan resultera i svullen mage, och näringsbrist. Ät därför inte efter klockan sju om du är stressad. Då smälter magen maten under natten och stör sömnen. Detta gäller även när du inte är stressad.
 • Undvik utrensning – detox – när du är stressad. Äta frukost, lunch och middag som balanserar din kroppstyp och följ istället råden här om hur du äter.
 • Tacksamhet är det som gör oss mest lyckliga, visar forskning. Tacksamhet innebära att du släpper fokus på framtiden och därmed reducerar stressen. Vad är du tacksam över? Skriv ner tre saker varje dag som du känner dig tacksam över. Olika saker varje dag. Att känna tacksamhet för maten och alla de som gjort det möjligt för den att hamna på ditt matbord ökar de positiva effekterna av matsmältningen.
 • Tid att reflektera: vad händer i livet och hur mår du? Vi behöver stanna upp för att höra kroppens signaler. Långa djupa andetag i 5 minuter, promenad i skogen, en kort stund på en parkbänk, eller te i all stillhet varje dag skapar dessa livsnödvändiga mellanrum som reducerar stress – och aktiverar kroppens självläkande system, ger bättre matsmältning och utrensning.

Text och bild Marie Androv, www.sjalikropp.se