Vårstäda din kropp och ditt sinne!

Rensa ut vintern och bjud in våren med en ayurvedisk vårdetox.

En ayurvedisk vårdetox rensar och fräschar upp både kroppen och sinnet och hjälper dig i övergången mellan vinter och vår. Det är ett bra sätt att ta hand om dig själv och må bättre i övergången mellan årstiderna. Det är också ett sätt att förebygga och motverka många problem som du kanske annars brukar få särskilt under våren.

Enligt Ayurveda hör allting samman och allting består av de fem elementen rymd; luft; jord; eld och vatten. Allt är ett. Detta sätt att se på individen och universum uppmanar oss att respektera både naturen och oss själva. Det senare kan vi bland annat göra genom att ta hand om oss, att vårda vår kropp och själ.

Övergången mellan vinter och vår

Olika årstider domineras av olika element. På samma sätt som var och en av oss enligt ayurvedan har en kombination av de fem elementen, där något eller några är dominerande, så består naturen av dessa fem element. De tre olika kombinationerna av elementen kallas för doshor och övergången mellan senvinter och vår är kapha-säsong.

Kapha-säsongen är kall, blöt, tung, långsam, tät, mjuk och klibbig. När dessa kvaliteter är närvarande i naturen förstärks de även hos oss människor. När Kapha är i balans stimuleras tillväxt, styrka, stabilitet och immunförsvaret. En kapha i obalans skapar seghet, tröghet, lathet, tunghet, trötthet, frusenhet, fuktighet, klibbighet. En ökning av kapha under senvintern förvärras under våren.

Problem som kan komma under våren på grund av ökad kapha är astma, allergier, bihåleinflammation, känsla av slöhet, dålig matlust, viktuppgång, höga kolesterolnivåer, att kroppen lagrar mer vatten och depression. Dessa problem – obalanser i kroppen – kan förebyggas genom att undvika orsakerna till att kapha ökar i kroppen. Oavsett obalans bygger all ayurvedisk behandling på att först identifiera orsaken till problemet, och sedan undvika det som orsakar problemet.

Mat, livstil och mentalitet

Kännetecken för mat som förvärrar och ökar kapha är att den är kall, tung, fet, söt, sur och salt. Från senvinter och under våren rekommenderas du att undvika sådan mat. Det kan till exempel vara kött, smoothies, glass, bröd och sötsaker.

Livsstilsfaktorer som bidrar till ökad kapha är om du inte tränar, sover för mycket eller sover på dagtid, alltid följer samma rutiner, gärna unnar dig lite för mycket sensuell njutning eller har en tendens att samla på hög – såväl saker som sådant som behöver göras. Att bo i ett kallt och fuktigt klimat bidrar också till ökad kapha, vilket är svårt att påverka för oss som bor i Sverige. Det kan å andra sidan förklara varför så många svenskar söker sig till varmare breddgrader under just denna period.

Mentala faktorer som bidrar till ökad kapha är motstånd till förändringar, avsaknad av motivation, att fästa sig vid saker eller personer, frosseri och överdriven glädje eller sorg. Lagom känns som en passande måttstock under kapha-säsongen.

Avgifta kroppen

Om du har för mycket kapha – en obalanserad kapha – skapar detta gifter i kroppen – AMA. AMA är ett resultat av dålig matsmältning men även av dålig hantering av känslor – känslosmältning. Till sin natur är AMA tung, klibbig, illaluktande och grumlig. Från matsmältningsorganen kan AMA sprida sig till andra delar av kroppen och yttra sig som sjukdomar. Eftersom AMA och kapha har liknande egenskaper behöver överskott av kapha tas bort för att rensa bort AMA. Bästa tiden för att rensa bort överskott av kapha är i övergången mellan senvinter och vår. Om du rensar kroppen på AMA hjälper du även kroppens eget naturliga detox-system.

Fysiska tecken på att du har gifter i kroppen är till exempel en känsla av tunghet i huvud och kropp, att du vaknar trött på morgonen, har dålig andedräkt, din urin, avföring och svett luktar illa, saknar matlust, känner illamående, har gaser, förstoppning och känner dig uppblåst, har beläggningar på tungan, saknar energi, har ont i kroppen och leder. Mentala tecken är att du har svårt att tänka och upplever att du har ett grumligt sinne, att du saknar energi och entusiasm samt känner ångest, oro eller rädsla.

Det är viktigt att anpassa en detox efter just din dosha eftersom gifter – AMA – samlas i olika delar av vår kropp beroende på vår dominerande dosha. Din dosha kan antingen vara Vata, Pitta eller Kapha, alternativt en blandning av två eller alla tre. Det sistnämnda är ovanligt. Symptomen för en kapha-obalans varierar också beroende på din dominerande dosha:

 • Vata: Gifter kan samlas i tjocktarm, binjurar och njurar. Detta kan leda till problem som uppblåsthet, förstoppning, oregelbundna tarmrörelser, ledont, ländryggssmärtor, sömnlöshet, ansträngd andning, låg energi och trötthet. Mentalt märks gifterna i form av rädsla, oro, ångest, koncentrationssvårigheter och dåligt minne.
 • Pitta: Gifter kan samlas i levern och i blodet. Detta kan leda till surhet, diarré, hudproblem, dimsyn, kraftiga svettningar och återkommande urinvägsinfektioner. Mentalt blir en obalanserad pitta ilsken, irriterad och frustrerad.
 • Kapha: Gifter kan samlas i magsäck, lungor, lymfa och kroppsfett. Problem som kan uppstå är dålig aptit, illamående, nästäppa, andnöd, förkylning, hosta, astma, allergier, vatten i kroppen, trötthet, viktuppgång, överdrivet sömnbehov och håglöshet. Mentalt kan en kapha-person uppleva dåsighet, låg motivation, sorg och depression.

En enkel detox att göra hemma

Känner du igen dig i ovanstående så kan du enkelt göra en ayurvedisk detox hemma. Du hjälper din kropp att rensa ut ett överskott av kapha och de gifter som skapar obalans genom att följa den detox-metod som passar din kroppstyp. Om du har en blandad kroppstyp kan du följa den dosha vars symptom stämmer bäst överens med dina problem. Är du osäker eller inte vet vilken dosha du har så rekommenderar vi en ayurvedisk konsultation innan påbörjad detox.

Att genomföra en vårdetox

 • Dra successivt ned på gluten, kött, mejeriprodukter och stimulatorer, som till exempel koffein, tein och socker, några veckor innan din detox. Att sluta tvärt med kaffe kommer till exempel att ge dig huvudvärk och göra en detox jobbigare än nödvändigt.
 • Försök hitta tid för dig själv, stressa ned och slappna av innan du börjar.
 • Ät Kichadi* vid alla måltider
 • Drick endast varmt vatten och örtte, anpassat efter din dosha.
 • Massera dig dagligen från huvud till tå och smörj dig med den olja som passar för din dosha. Om din hud inte är särskilt torr rekommenderas silkesmassage.
 • Utöva solhälsningar, vridningar och restorative yoga.
 • Utöva andningsövningar och meditation anpassat efter din dosha.
 • Laxering. Görs i enlighet med din dosha på nästsista kvällen av din detox.
  • Vata: 1 msk ricinolja följt av varmt ingefärste innan sänggående.
  • Pitta: 1-4 msk Avipatti-pulver med varmt vatten 30 minuter innan sänggående.
  • Kapha: 1 msk Avipatti-pulver med varmt vatten 30 minuter innan sänggående.
 • Gå successivt tillbaka till din vanliga kost som är anpassad efter din dosha när din detox är avslutad.
  Längden på en detox varierar utifrån person men som riktmärke kan sägas att 7 dagar för vata, 5 dagar för pitta och 10 dagar för kapha är lämpligt.

*Kichadi är en berömd ayurvedisk diet för avgiftnings- och föryngringsterapier. Dieten är effektiv för att rensa kroppen på slaggprodukter (överskott av kapha) i övergången till vår och sommar. Kichadi liknar en tjock soppa i konsistensen och är mycket lättsmält och näringstät. Detta gör det lätt för kroppen att ta upp näringen. Kichadi är särskilt lämpligt för personer som har dålig ämnesomsättning eller dålig matsmältning. Basen i Kichadi är mungbönor, basmatiris, ghee och kryddor som passar alla kroppstyper.

Allmänna kost- och levnadsråd under kaphasäsongen

 • Från senvintern till slutet av våren rekommenderas du att ha en diet och livsstil som är anti-kapha. Dessa råd ska du givetvis tillämpa med hänsyn till din dominerande dosha.
 • Träna
 • Ge dig själv torrmassage, gärna i form av silkesmassage på morgonen innan dusch
 • Utöva yoga i form av solhälsningar och vridningar
 • Droppa två droppar sesamolja i vardera näsborren 1 gång/ dag för att undvika förkylningar, hosta, nästäppa och allergier.
 • Ät varm, lätt och kryddig mat
 • Drick varmt
 • Undvik fet och söt mat.
 • Ät endast när du är hungrig.
 • Börja dagen med ingefärste med honung innan frukost.
 • Koka gröt på gryn av quinoa, hirs, råg, bovete eller korn.
 • Krydda med bockhornsklöver, svartpeppar, gurkmeja, chili, ceylonkanel, lagerblad, långpeppar och nejlika.

”When diet is wrong, medicine is of no use.
When diet is correct, medicine is of no need”
Ayurvediskt talesätt

Lycka till med din detox och tveka inte att boka en tid för konsultation om du har några funderingar kring dina obalanser och hur du bäst genomför en vårdetox anpassad till dig!

Varma vårhälsningar

/ Sangeeta