Ghee – rena medicinen

Många som kommer i kontakt med ayurveda hör snart talas om det flytande guldet, ghee, klarat smör, som är rena medicinen. Inom den ayurvediska medicinen används Ghee mot många olika åkommor, men även för att förebygga besvär. Bortsett från att ge maten en nöt-smörig smak, smörjer det kropp och hud, lindrar olika magbesvär, lugnar sinnet och hjälper till att driva ut toxiner vid ayurvediska utrensningsbehandlingar.

Ghee SpoonÅrgångsghee dyrkas likt rent guld av Indiska Aptos, lärda, läkare eller äldre, som håller hårt i burken i väntan på rätt tillfälle att bota sjukdom med innehållet. Inte sällan dör det hemliga receptet med dem, liksom var de har gömt burken.

Ingen vet säkert vad i gheet som gör det så potent. Bara att Ghee, eller Ajya som det heter på sanskrit, är en riktig skatt jämfört med vilket årgångsvin som helst. Även om vinet förvisso har förmågan att behandla hjärtefrågor för stunden, med sin goda smak och berusande effekt, så kan ghee komma åt roten till problemet. Och det sprider lugn och glädje, utan bieffekt.

Att äga en burk med lagrad ghee anses i ayurvedavärlden vara lika värdefullt som guld, och går i arv. Ju äldre det är desto större effekt. Med åren ökar nämligen dess medicinska potens, sägs det. Ett 10-årigt ghee höjer intelligensen och ges därför till barn som växer. 100-årigt ghee sägs vara så laddat med kraft att det till och med kan vända epilepsi och vansinne, enligt lärarna på Kerala Ayurveda Hospital, där jag praktiserade förra sommaren.

Ghees läkande kraft

klart-ghee

Medicinerat ghee – gritham – mot feber. Ghee kokar med örter under en hel dag. Här är färdigt Gritham som jag lärde mig göra under min praktik vi Kerala Ayurveda Hospital.

Även nykokt ghee äger stark läkningskraft och används dagligen i det ayurvediska köket. Att tillsätta ghee i linssoppa, till grönsaker och bönor, som ökar vata, för att motverka gaser är att rekommendera. Ghee kan ätas rent eller blandas med olika örter beroende på besvär, så kallat medicinerat ghee, gritham. Gritham ordineras vid ögonsjukdomar, för att stärka immunförsvaret, behandla återkommande feber och få igång matsmältningselden när magen är trög och uppsvälld.

En av ayurvedans huvudsakliga reningsprogram heter Panchakarma. Under en Panchakramabehandling använder läkare ghee i inledningsskedet för att avlägsna toxiner ur kroppen. Genom att smörja kroppen från insidan luckras toxiner upp och lossnar från vävnader, organ och cellväggar. Då kan de lättare ledas in i tarmkanaler, och sköljas ur kroppen med andra metoder och örter, utan att fastna i mag- och tarmväggar.

Gheets goda effekter

 • Ghee i moderation ökar det goda kolesterolet, HDL, som är nödvändigt för att smörja vävnader och ge näring till ben och brosk. Ta inte mer än tre teskedar om dagen.
 • Ökar matsmältningselden och förbättrar nedbrytning och upptag av näring.
 • Ger näring åt kroppens vävnader.
 • Stärker hjärnan, nervsystemet och förbättrar minnet.
 • Smörjer bindväv och gör kroppen mer flexibel.
 • Minskar och lugnar både pitta och vata, även kapha i små mängder.

Undvik ghee vid höga halter av kolesterol, triglycerider eller socker i blodet. Konsultera alltid en läkare innan du tar ghee i dessa fall. Använd istället linfröolja, som även innehåller fettsyror som bidrar till att sänk kolesterolnivåerna.

Ghee mot vanliga besvär

 • Förstoppning och trög mage. ta 2 matskedar ghee i varm mjölk/rismjölk på kvällen innan du går och lägger dig.
 • Torr hud. 1 msk ghee i maten om dagen.
 • Torra slemhinnor i näsa, huvudvärk och trötthet. Snorta upp en droppe ghee i var näborre på morgonen när du vaknar.
 • Huvudvärk med hetta i kropp och ögon orsakad av hög pitta. Massera fotsulorna med ghee.
 • Brännande känsla i händer och fötter. Massera kroppsdelarna med ghee.
 • Migrän, för friskhet i sinnet och minnet. 2 droppar ghee i näsborrarna vid besvär.
 • Stark stress. Vid stress förbränner kroppen mycket fett och kan lätt bränna ut sig. 1 msk ghee i maten om dagen smörjer på ett hälsosamt sätt. Ta bort alla forma av, friterad mat, undvik också för mycket olivolja under stress.
 • Splittrade hjärnor. Ghee lugnar och drar ner dig i fötterna. Ghee har en förmåga att penetrera hjärnan på ett sätt som ingen annan substans har, enligt ayurveda. Den tar sig in mellan trötta och utbrända hjärnceller och smörjer och lugnar.

Så gör du enkelt eget ghee

Det finns lite olika sätt att göra ghee för matlagning och eget bruk. Använd alltid osaltat ekologiskt smör för bästa renaste effekt. 500 gram smör minimum för att det ska räcka ett tag. De följande tre recepten kommer att producera ett skum som lägger sig på ytan och ett tungt orent sediment – mjölkproteinerna – som sjunker till botten. Ta bort ytskummet med en sked. Sila sedan smöret genom en bomullssil eller kaffefilter, eller häll försiktigt över det klara smöret i en skål och stanna vid sedimentet.

 • Snabbghee i kastrull: koka smöret på hög värme i ca 15 minuter. Passa smöret noga så att det inte bränner fast.
 • Långsamt ghee i kastrull: låt smöret puttra på låg värme i ca 45 min. När det har fått en gyllengul färg och luktar nötigt är det klart.
 • Ghee i ugnen: lägg smöret i ett rostfritt kärl. Ställ krälet mitt i ugnen i 80 grader på över- och undervärme. Låt det stå i ca 1,5 timme tills det är helt gyllengult.

Förvaring

Ghee förvaras antingen i skafferi eller i kylskåp. I kylskåp håller en öppnad burk i upp till 6 månader.

OBS! Ghee och honung i samma mängd (vikt) sägs skapa toxiner i kroppen. Samma volym ghee och en del honung går bra.

Text och bild Marie Androv
Redaktör Dr Sangeeta Balaprakash