Dr. Sangeetas 10 bästa tips för att stärka immunförsvaret!

En holistisk approach är det bästa sättet att hantera den oro eller panik som kan uppstå nu när så mycket är ovisst. Tänk på att dessa tio råd inte är avsedda för att bota någon form av sjukdom eller kunna förhindra viruset. När det gäller viruset uppmanar vi till att följa Folkhälsomyndighetens råd och hålla oss uppdaterade på den snabbt föränderliga situation som nu råder.

Dr. Sangeetas råd nedan hjälper dig att hålla dig lugn, grundad och hälsosam samt stödjer ditt immunförsvar.

1. STRESSHANTERING

Minska stress och oro som kommer av ovisshet genom att utöva pranayama. Pranayama är ett samlingsnamn för olika yogiska andningstekniker. Pröva till exempel växelvis andning genom näsan – på engelska alternate nostril breathing och på sanskrit Nadi Shodana. Ta promenader i naturen där du försöker vara medvetet närvarande. Meditera, eller bara sitta med dig själv och betrakta dina tanker i en stund av inre reflektion.

2. SÖMN

Se till att du får minst 7-8 timmars sömn. Både för lite sömn och för mycket sömn är mycket dåligt för hälsa och immunförsvaret. Skapa en god rutin kring sömn och var disciplinerad. Gå inte och lägg dig senare än 22.30 och försök att gå upp innan klockan 6.

3. MAT

Sen vinter och tidig vår är den period när våra kapha-kvalitéer ökar, ibland så mycket att det ger konsekvenser som förkylningar, hosta eller allergi. Det är alltså bra att äta kapha-balanserande mat under denna period – gärna varm och lätt mat, undvik kall, tung, frusen och fettrik mat. Minska intaget av rött kött och vete. Ät mindre sött och använd mer kryddor.

4. KRYDDOR

Använd kryddor som är värmande och kärva, som till exempel ingefära, kanel, gurkmeja, nejlika, svartpeppar, anis och liknande.

5. ÖRTER

De bästa örterna för att stärka ditt immunförsvar är amalaki, tulsi och guduchi. Amalaki är preppat med massa c-vitamin och är en naturlig antioxidant som hjälper dig att återställa ditt immunförsvar. Tulsi stöttar andningsvägarna, ger ökad mental klarhet och bidrar till en känsla av lugn och ro. Tulsi-te finns att köpa i olika kombinationer, till exempel med gurkmeja och ingefära. Guduchi stöttar leverns funktion och hjälper kroppen att göra sig av med gifter samt stärker immunförsvaret. Dessa örter kan numera köpas i välsorterade mataffärer, hälsokostaffärer eller på internet.

6. NETI

Nässköljning med varmt saltvatten med hjälp av en neti pot är att rekommendera. Detta rensar näsgångarna från överflödigt slem/ snor, allergener och pollen. Gör detta varje morgon innan frukost. Detta är alltså något som starkt kan rekommenderas för alla som har besvär av pollen.

7. NASYA

Att droppa medicinsk olja i näsgångarna kallas för nasya och görs med fördel på morgonen efter nässköljning för att förhindra förkylningar och allergier. Nasya motverkar torrhet i näsgångarna, nästäppa och huvudvärk. Det bidrar till ökad mental klarhet och förbättrar luktförmågan.

8. GURGLING

Om du har ont eller känner irritation i halsen kan du gurgla med en blandning gjord på en kopp varmt vatten, en nypa peppar, 1/2 tsk gurkmeja och 1/2 tsk himalayasalt.

9. TRÄNA

Under kapha-säsongen är det rekommenderat att utöva träningsformer som värmer upp kroppen. Raska promenader, jogga och yoga är några bra exempel.

10. MASSAGE

Unna dig själv en avgiftande ayurvedisk örtmassage som heter Udwartana om du kan hitta det där du bor. Du kan även ge dig själv daglig själv-massage med silkesvantar, vilket hjälper cirkulationen i lymfsystemet. Du kan avsluta med en oljemassage för att ta hand om din torra hud.

Foto av Aaron Burden på Unsplash?