Svara på 21 enkla frågor och ta reda på vilken dosha som är dominant inom dig! Dina svar ska inte baseras på din aktuella hälsostatus utan på vad du har varit under merparten av ditt liv. Kom ihåg att alla 3 doshas är närvarande i alla individer. Det är proportionerna som är olika i olika individer. För att få ett korrekt sätt bestämma vilken kropps- och sinnestyp du tillhör, rekommenderar vi att du tar en ayurveda livsstilskonsultation från en kvalificerad Ayurveda expert.


 

Vata
Pitta
Kapha
Ram/fysik Lång eller kort, smal, slank kroppsbyggnad Medium, ej överviktig Väl utvecklad fysik,kraftig
Vikt Låg Medel Vikt Tungt byggd, går lätt upp i vikt
Hud Kall och torrt Varm, fuktig, hudfläckar Mjuk, kall hud
Hår Torrt, flygigt Mjukt och fint, blir grått i förtid, flintskallig Silkeslent, mjukt och tjockt
Avföring Torr, hård, tendens till förstoppning Lös, tendens till diarré Måttlig, Regelbundet
Svett Knapp, ingen lukt Riklig, stark lukt Måttlig
Aptit Oregelbunden God Dålig
Föredrar mat med smak Sur, chili Kall och söt Starkt kryddad och söt
Favoritklimat Sommar Vinter Höst öt
Sömn Lätt, tendens till sömnbrist Måttlig, kan vakna upp, men kan somna igen. Tung, har svårt att vakna
Inställning till en ny händelse Entusiastisk i början Måttlig, skulle vilja göra klart ett påbörjat projekt Sakta, men stadig
Mental karaktär Obeslutsam Snabb och beslutsam Beslutsam, men det tar tid
Minne Fattar lätt, men glömmer också lätt Skarpt Långsam att notera, men glömmer inte
Aktivitet Snabb >Effektiv, motiverad målsökning Ganska långsam, men stadig
Temperament Ängslig, nervös Lättirriterad, arg Lugn, nöjd, sentimental
Koncentration Lätt distraherad Intensivt engagerad Måttlig
Viljestyrka svag, börjar ofta väldigt beslutsamt, men ger senare upp Måttlig Stark
Förlåtelse Förlåter och glömmer ofta Tar lång tid att förlåta, tenderar att hysa agg Förstår att människor begår misstag
Hygien Intolerans mot orenlighet Lagom renlig, inte så viktigt Kan vara smutsig under en period
Sensitivitet Kall, vind Varm, sol Kall, tycker om vind och sol
Motstånd mot sjukdomar Svagt immunsystem Medium, infektionsbenägen Bra, starkt immunsystemVATA:

PITTA:

KAPHA:


to Top

Karaktäristiska egenskaper för de olika doshorna!


Vata-Konstitution

Tunn Kroppsbygnad, antingen för lång eller för kort, hud torr och sprucken, torrt och lockigt hår, synliga ådror på kroppen, snabbt gångsätt, låg röst, snabbt och avbrutet tal, hatar kallt och blåsigt väder, äter mindre, sover mindre, föredrar söt, sur, salthaltig, starkt kryddad mat. Fryser lätt, oftast har kalla händer och fötter. Har sämre immunitet och vid obalns lider ofta av förstoppning, migrän och andra rubbningar av nervsystemet.

De är väldigt entusiastiska i början av ett nya projekt, men har svårt att slutföra det. De lär sig nya saker snabbt, men glömmer också snabbt, är väldigt pratsamma, är ostadiga i vänskap, tapperhet, minne och tänkande. De är ateister, nöjeslystna, älskar musik och humor, är artistiska och kreativa med god fantasi, sexuellt aktiva, lättskrämda, besvärliga och ängsliga, inte bra på att hantera stress, klarar att ha hund som sällskapsdjur.

PITTA-KONSTITUTION

Normal kroppsbyggnad, medium styrka, varm kropp, glest hår som i förtid blir grått, flintskallighet är vanligt, rynkor kommer tidigt, klarar inte varmt väder, avskyr starkt solljus, svettas mycket, har utmärkt aptit, tycker om mat som är söt, bitter och kall, lider av törst, ögonen blir lätt röda, vid obalns lider ofta av hudsjukdomar, infektioner mm.

Pitta personer har skarpt intellek, perfektionist, känslig, gillar utmaningar, modig,envis, logisk, argumentativ, står på sig, accepterar aldrig nederlag, tillgiven, fruktar obekvämligheter, föredrar katt som husdjur.

KAPHA-KONSTITUTION

Kraftig kroppsbyggnad, mjuk som månen i sin natur, tjockt hår, långsam gångsätt, väldigt lite fysiskt obehag, har bra sömn, besvärad inte av hunger, törst, ansträngning och värme, förtär mat som är stark kryddad och äter långsam och i små mängder.De är stark med hög energinivå och mycket bra immunitet.

Välsignad med intelligens, rätt attityder och uppriktighet, talar inte skymfande, har gott minne, uthållighet och ödmjukhet, gråter inte mycket ens som barn, är inte girig, kan glömma och förlåta, blir lätt sårad, men tycker inte om att uttrycka eller reagera, kan hantera stress väldigt bra, blir nästan aldrig arg och oftast glad.