Dal är en klassisk indisk linssoppa som kan balansera alla tre doshorna, beroende på hur du kryddar den. ​​

dal 1Recept för 4 personer

Ingredienser

4 dl röda linser red lentils
6-8 dl vatten
2 msk ghee (klarat smör) eller rapsolja
1 tsk senapsfrön
2 tsk spiskumminfrön
½ tsk gurkmeja (pulver)
1 mellanstor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära
1 för chili
4-5 curryblad eller lagerblad
1 dl kokosmjölk
Salt efter smak
En stor knippe färsk koriander (om du tycker om)
½ färsk lime

Tillagningssätt

Tvätta linserna två gånger i varmt vatten. Koka linserna med gurkmejan i 15-20 minuter i en liten kastrull.
Smält ghee på låg värme i en stekpanna. Bryn kryddorna lätt i gheet, bland sedan ner lök och vitlök, ingefära och chilli och låt puttra tills det bli ljust brunt. Häll över de kokta linserna i stekpannan och rör om väl. Tillsätt vatten och/eller kokosmjölk efter önskad konsistens. Rör om och låt soppan koka på medelvärme i 10 minuter. Salta efter smak.

Garnera med färsk koriander. Tillsätt färskpressad limejuice före servering!

Anpassa receptet efter din dosha

Pitta och Vata kan undvika chili. Limejuice är bra för både Vata och Pitta. Kapha kan tillsätta mer kryddor, men undvika kokosmjölk.

Recept Dr Sangeeta Balaprakash
Översättning Marie Androv

Author: Sangeeta

Leave a Reply