Dr Sangeeta Balaprakash

Rasayana är grundat av mig, Dr Sangeeta Balaprakash i syfte att med ayurveda hjälpa mina klienter att återskapa positiv hälsa och föryngring i kropp och sinne – rasayana på sanskrit. Jag har över 25 års erfarenhet av Ayurveda och erbjuder konsultationer, föreläsningar, kurser och utbildningar i Stockholm, samt behandlingsresor i Kerala.

Jag kom till Sverige med min man och mina två döttrar för tio år sedan då min man erbjöds ett jobb på Ericsson. Jag är ursprungligen från Thrissur, Kerala, Indien där jag under många år hade en egen ayurvedapraktik.

Ayurveda har varit en integrerad del av mitt liv sedan barnsben. Jag såg mina farföräldrar och föräldrar tillreda örtmediciner i hemmet, min mormor göra örtavkok mot sitt onda knä. Jag hämtade själv örter i trädgården och fick varma oljemassager av min pappa under kalla vintrar. Drömmen att bli en ayurvedaläkare (Vaidya) väcktes här.

Utbildning

Efter 6 års akademiska universitetsstudier (BAMS) och praktik i ayurveda med påbyggnad i panchakarma för den legendariske Dr P.K. Warrier, kunde jag äntligen kalla mig Vaidya. Senare utbildade jag mig även till behörig yogainstruktör. Läs mer om min bakgrund i mitt CV (länk till cv, se nedan)

Specialisering

Jag har över ett decenniums erfarenheter inom ayurveda från olika sjukhus i Kerala och 15 års praktik i Sverige. Under åren har jag framförallt specialiserat mig på mage-tarm, IBS, depression, sömnsvårigheter, stresshantering, allergier, astma, övervikt, hudproblem, nedsatt immunförsvar och kvinnors hälsa. Jag har hjälpt många kvinnor att komma till rätta med långvariga menstruationsbesvär och få en mjuk övergång genom och efter klimakteriet.

Jag vill ge människor i Sverige samma möjlighet att må naturligt bra och hitta tillbaka till fysisk, mental och spirituell hälsa och välbefinnande.

Min vision

Att så många som möjligt ska få tillgång till positiv hälsa med ayurveda.

Mitt mål

Genom konsultationer, utbildning och föreläsningar förmedla hur ayurvediska kostråd, livsstilsförändringar och örter lätt kan integreras i en stressig vardag och skapa positiv förändring och balans i livet.

CV

  • 2004 – Flyttade till Sverige och ger ayurveda konsultationer, föreläsningar och kurser
  • 2003 -Yogainstruktör – yoga teachers training, 250 hr – vid Yoga Vidya Gurukul University, Nasik, Maharashtra, Indien.
  • 1999-2003 -Egen praktik i Nagpur, centrala Indien och drev Kottakkal arya vaidya sala agency, Nagpur
  • 1997-1998 – Jobbade på Kottakkal arya vaidya sala klinik, Bhilai, arbetade även delvis och assisterade gynekolog och förlossningsläkare Dr Sharma för att få mer insikt om västerländsk medicin med fokus på kvinnors hälsa.
  • 1995-1997- Jobbade som praktikant på Kottakkal arya vaidya sala nursing home, Kerala

 

Här finns en fördjupad artikel om Dr.Sangeeta i tidningen ”Yoga för dig”. 
Podden Ayurvediskt avsnitt 7: Kvinnohälsa med Sangeeta Balaprakash. Klicka på länken nedan