2 days ago

🐥🌱

Här kommer ett recept som kan passa bra under påsk – med sparris och ingefära som är särskilt bra nu under kaphasäsongen.

Rätten kan ätas som en huvudrätt med exempelvis ris

STIR FRIED SPARRIS

INGREDIENSER:

1 knippe sparris
2 tsk kokosolja eller rapsolja
1 tsk spiskummin
1 msk riven färsk ingefära
salt och svartpeppar
1 tsk citronsaft

SÅ GÖR DU:

Ta bort den hårda delen av stjälken på sparrisen och dela resten i 2-4 cm långa bitar.
Värm oljan i en stekpanna och addera spiskummin. När allt blir ljusbrunt har du i både sparrisen och ingefära, salt och peppar. Stek snabbt på ganska hög värme i ca 5 min till sparrisen är lagom mjuk, den ska fortfarande vara “crunchy”.
Stäng av värmen och ha tillsist på citronsaften.

Enjoy! 🐣 See more

3 days ago

Happy Vishu!

Vishu firas särskilt i Kerala och är det hinduiska nyåret. Vi visar vår tacksamhet för det gångna året och önskar lycka och välstånd inför det kommande året. En tid att See more

1 week ago

Photos from Rasayana’s post

I helgen fick de blivande konsulenterna lära sig Ayurvedisk diagnostik och börja lära sig läsa pulsen.

På bilden ser du ”surabhi mudra” – en mudra som hjälper konsulenten att överkomma

👌🖖🏻🤙🏾 See more

2 weeks ago

LÅG SEXLUST UNDER KLIMAKTERIET

Klimakteriet har aldrig beskrivits som en obalans i de ayurvediska texterna, det som nämns är bara att menstruationen upphör vid 48-55 års ålder och att

Många kvinnor upplever minskad sexlust när de går in i klimakteriet. Att förlora sexlusten kan upplevas tungt och ledsamt, särskilt när en inte alltid förstår varför. Det är viktigt att komma ihåg att det finns en anledning till att sexlusten går ner och att vi inte kan kräva av kroppen att den ska känna lust oavsett omständigheter. Låg sexlust är i många fall en naturlig signal från kroppen, känslorna och sinnet om att något inte är helt i balans, någonting behöver ses efter. Emotionella orsaker kan exempelvis vara att relationen inte är bra, att jobbet är väldigt stressigt eller stora förändringar i livet.

Obalanser under klimakteriet är ett resultat en obalanserad livsstil och kostvanor. Vilka besvär som yttrar sig under klimakteriet beror bland annat på konstitution och dominerande obalans. Både vata, pitta och kapha kan orsaka låg sexlust.

🌱 Kapha – kan skapa stagnation och låg agni vilket drar ner sexlusten

🔥 Pitta – kan i obalans sätta kroppen i ett överhettat läge där frustration, ilska och en konstant strävan efter det perfekta leder till låg sexlust

🌀 Vata – kan kämpa med utmattning, trötthet och torrhet vilket leder till låg sexlust

För att komma tillrätta med mer allvarliga problem rekommenderas bl.a. ayurvedisk detox, gärna tillsammans med en ayurvedisk hälsorådgivare. Du kan själva balansera vata och apana vata genom rutiner, god sömn, varm mat på regelbundna tider, varm oljemassage, undvika stress m.m.

🍃ÖRTER 🍃
*Shatavari är kvinnans mirakelört som när de sexuella och reproduktiva funktionerna i kroppen. Shatavari är perfekt för kvinnor som upplever att sexlusten minskar under klimakteriet, men också för svettningar och vallningar.
*Ashwagandha är bra för vatarelaterade problem. See more

2 weeks ago

Rasayana

Idag delar vi inlägget om kaphakost igen. Det är hög tid att ställa om till vår genom att långsamt ändra kosten.

Vanliga tecken på obalans just nu:
🔸Slem
🔹Problem med bihålorna

🙏🏻 See more

KOST FÖR ATT BALANSERA KAPHA:

☃️ Kapha är kall och tung i sin natur, så för att skapa balans behöver vi värme och lätthet. En bra hållpunkt kan vara att – när snön kommer – ta bort

Om du lätt lägger på dig vätska kan du prova att byta ut det vita raffinerade saltet mot rosa Himalayasalt.

Bovete, korngryn, råg, amarant, teff och hirs är utmärkt under kaphasäsong och kan ätas både som gröt eller till en huvudrätt.

🌶 Nästan alla kryddor är bra för alla balansera kapha, men särskilt bra är: Ingefära, vitlök, svartpeppar, chili, senapsfrö, spiskummin, hing, bockhornsklöver, saffran, gurkmeja, basilika, timjan, rosmarin och oregano.

🥦🍏Gröna grönsaker så som broccoli, kål och sparris är sträva och bittra i smaken, liksom bönor, groddar och blomkål. Frukter som päron, äpple, granatäpple och gröna vindruvor kan du äta mycket av.

🍵Drick örtteer, särskilt ingefärste. Du kan sjuda vatten med färsk ingefära och dricka under dagen.

Tänk på att en kapha-kost ökar både vata och pitta så var försiktig om du har obalanser i de doshorna, vilket många har. See more

1 month ago

Nutrition och matlagning på schemat för eleverna på Ayurvedautbildningen den här helgen! Dessutom yoga med Andrea Bognar

1 month ago

Enligt Ayurvedan är du unik och vad du behöver för att må bra kan skilja sig från vad din partner behöver. Din grundkonstitution påverkar din sexlust och dina behov för att behålla balansen

🌀VATA – behöver goda rutiner då Vatas lust tenderar att komma och gå med omständigheterna. Stress, resor och oro är sånt som kan få vatas lust att försvinna lika snabbt som vinden.
Du supportar en vataperson genom att laga närande, varma middagar, skapa trygghet och stabilitet i vardagen och visa din allra mest romantiska, varma sida.

🔥PITTA – passion, driv och kärlek är pittas bästa sidor – om de är balanserade. För mycket hetta kan göra pitta frustrerade över att deras partners inte håller samma tempo. Pitta behöver träna på att känna förnöjsamhet, vara i nuet och ibland fokusera på romantiken och kärleken mer än passionen.
Håll din pittapartner i balans genom lugnande massage, svalkande mat och en kravlös samvaro. Du kan behöva vara tydlig med att du inte har samma driv eller ambitioner som din partner.

🌱KAPHA – är ofta harmonisk, romantisk, lugn och uthållig men kan också ha svårt att släppa taget och ge sin partner frihet. Det kan ta tid att få igång en kapha, men när lågan väl är tänd brinner den stadigt.
Du när din kaphapartner genom rörelse och aktivitet, variation och värme. Att öva på att ge varandra frihet kan också vara bra.

🙏🏻 See more

1 month ago

🔥❤️Lets talk about sex!

Samlag på sanskrit heter SAMBHOGA.
SAM = härstammar från ordet sama som betyder balans. Sama skulle också kunna översättas till ordet lagom.
BHOGA = njutning (i

Redan här får vi en hint om att Ayurveda förespråkar ett balanserat sexliv, inte för mycket och inte för lite.

🌸Våren är en potent tid; knoppar väntar på att brista, fröer sätts i jorden och den lagom varma temperaturen skapar utmärkta förhållanden för kärlek och närhet. Kapha reglerar kroppsvätskor och fertilitet och under våren kan du ha hur mycket sex du vill – efter kroppstyp och hälsa.
Sommaren är svårare eftersom värmen ökar pitta och minskar kapha, samma med hösten då vata dominerar och kapha minskar. Då rekommenderas bara sexuell aktivitet ca en gång varannan vecka.

Men, det är inte bara kapha som är viktig att ta hänsyn till. Mycket av de ayurvediska råden kring sex handlar om apana vata (se tidigare inlägg) och vikten av att inte störa de naturliga rytmerna. All sexuell aktivitet ökar vata och därför bör man undvika sex på kvällen mellan ca kl. 14-18 och sent på kvällen. Apana styr alla flöden under navelområdet; menstruation, avföring, reproduktion – och även orgasm. Så balanserad apana vata är viktigt för ett hälsosamt och fungerade sexliv.

Både för mycket och för lite sex kan generera obalanser enligt Ayurveda. Att försöka ignorera sexuella behov och lust är alltid en dålig idé och kan leda till fysiska besvär. Goda relationer med dig själv och andra är en av grundstenarna till ett liv i balans. ❤️🔥 See more

1 month ago

✨OJAS sägs vara den mest ädla och subtila av essenser – ett slags livselixir eller nektar – som påverkar både kropp, sinne och själ. När ojas kan flöda fritt i kroppen utan hinder bistår

✨30 dagar efter att vi intagit en måltid bildas ojas. Man kan säga att ojas är det som blir över efter att den mat vi ätit nått ut och närt alla våra vävnader. Mycket ojas tyder på en bra matsmältning, där det du äter inte bildas till ama. Ama är ojas motsats – gifter och slaggprodukter som lagras i kroppen och ett resultat av en felaktig kost och försvagad matsmältning. Ama skapar blockeringar i kroppen, leder exempelvis till trötthet och sänkt immunförsvar.✨

✨Det finns tankegångar om att ojas skulle kunna motsvaras av melatonin och/eller oxytocin, vilket inte är så konstigt eftersom likheterna är många.✨

✨TRE TIPS FÖR OJAS✨

1. Ät så bra du bara kan, enligt din konstitution. Mat som ökar ojas är t.ex. mandel, dadlar, ghee, färsk söt frukt, honung, kokos och mjölk.
2. Pranayama på morgonen för bra flöde i dina nadis och meditation för att bearbeta intryck och hålla sinnet klart.
3. Ha kul, njut av livet, se saker från den ljusa sidan. Skratt är en riktig ojas-booster!

Stress påverkar ojas negativt och en del i att återhämta sig från långvarig stress handlar om att återställa och bygga upp ojas igen ✨

🙏🏻✨ See more

1 month ago

GÖTEBORG!

Nu på söndag 24/2 finns en ledig tid för Ayurvedisk konsultation med Dr.Sangeeta.
⭐️ Du bokar den genom att maila sangeeta@rasayana.se

🙏🏻

« 1 of 11 »