1 day ago

Sommaren är här! För många innebär det en härlig ledighet. Men värmen är det inte alla som är lika förtjusta i, vilket är lätt att glömma bort.

För personer med mycket pitta är det

Här kommer ett par kostråd för att balansera pitta:

🌞 Undvik att äta när det är som allra varmast. Ät helst lunch innan 12 och middag efter 17. Drick däremot mycket under dagen.

Undvik friterad eller oljig mat, väldigt salt mat, sura mejeriprodukter så som yoghurt och gul ost, chili, choklad, rå lök och vinäger. Kaffe och alkohol förhöjer pitta kraftigt så uteslut det helst helt.

Ät svalkande mat, men inte iskall. Mat som sänker pitta är lime och citron, mynta, koriander, sallader, ruccola, söt frukt, granatäpple, mjölk, vitt ris och havre.
Fänkål, kardemumma och koriander är tre bra kryddor.

🌿 Örter som sänker pitta är amalaki, neem och mynta.

Lycka till! 🙏🏻 See more

4 days ago

Rasayana och Dr.Sangeeta önskar dig en riktigt härlig midsommar! Njut av dagen

2 weeks ago

Ett plötsligt omslag till pittaväder!

Alla årstidsskiften är perioder då vi är extra känsliga eftersom kroppen ställer om sig till det nya klimatet.
Därför rekommenderas att en

🔥Tecken på förhöjd pitta kan vara utslag eller andra hudproblem, lös mage, halsbränna, brännande känsla i kroppen, extrem törst och svettningar. Du kan också känna dig frustrerad och irriterad.

👉🏼 Här kan du läsa mer om vata, pitta och kapha: http://rasayana.se/vad-ar-ayurveda/ See more

3 weeks ago

🌀Kala 🌀

Allting genomgår förändring och allting kommer förr eller senare att förstöras, eller dö och återgå till sitt ursprung.

⌛️Kala är kraften eller mekanismen som styr

⏳Kala refererar även till tid, vilket är viktigt inom ayurveda – och var sak har verkligen sin tid och sin fas. En sjukdom har sina olika faser vilket är viktigt att ta hänsyn till vid medicinering. Örter kan exempelvis ges före, under eller efter måltider beroende på i vilken fas obalansen befinner sig i.

⌛️De tre doshorna är också kopplade till tid, där av deras dominans under vissa tider av dygnet. Exempelvis är 06.00-10.00 kapha tid innan vilken du bör stiga upp på morgonen – och utmärkt för rörelse och motion!

Det enda som är konstant är förändring 🙏🏻 See more

3 weeks ago

✨Idag startar eleverna på ayurvedautbildningen avsnittet om filosofi, vilket brukar vara mycket uppskattat.

Nästa ayurvedautbildning startar i november och sträcker sig ett år framåt. Se

På bilden yoga and the mind med Jenny Höglund 🙏🏻💫 See more

1 month ago

Idag hyllar vi alla mammor och mödraskapet självt ✨ En dag att känna tacksamhet inför den som givit oss livet.

Försommaren kan många gånger vara fylld av festligheter, födelsedagar, See more

1 month ago

Idag får eleverna på ayurvedautbildningen bland annat lära sig om yoga för att balansera kapha med Andrea Bognar 🧘🏽‍♀️🙏🏻💫

Nästa utbildningsstart är i november.
Läs mer i

🙏🏻 See more

1 month ago

//Förstoppning kapha//

Till skillnad mot en förstoppad pitta eller vata, så behöver en förstoppad kapha ofta mer rörelse, utmaning och cirkulation i vardagen. En förstoppad kapha kan känna

Förstoppning hos kapha kan bero på mycket slem som kloggar igen ändtarmen. Men, även här kan förstoppningen bero på obalans i apana vata. För en kapha är det särskilt den kalla aspekten av vata som påverkar matsmältningen eftersom kapha är så stabil och grundad i sin natur att vatas lätta och rörliga kvalitéer inte får samma påverkan som på de andra doshorna. Därför bör all mat och dryck vara varm!

Motion och cirkulation i både kropp och sinne är viktigt för att kapha ska må bra. Dra ner på söt, tung och fet mat. Kapha kan prova örtte på morgonen med ingefära, bockhornsklöver, kummin och svartpeppar.

Prova gärna Triphala plus och/eller trikatu.

🙏🏻🧘🏾‍♀️ See more

1 month ago

//Förstoppning – pitta 🔥//

Även en förstoppad pitta behöver balansera vata för att komma tillrätta med besvär. Pittas hetta skapar uttorkning vilket i sin tur ökar vata och leder till

🍑🍒🍇
Pitta behöver en kost som är svalkande och med mycket fukt och vätska för att balansera torrheten. Dra ner på kaffe och/eller alkohol. Undvik även stark, oljig och kryddig mat. Ät mycket frukt och drick mycket vatten.

Pitta har höga ambitioner på sig själv och andra vilket kan skapa stress och frustration – vilket i sin tur påverkar matsmältningen.
Meditation är väldigt bra för en pitta, som både lugnar och genererar självinsikt. 🧘🏼‍♀️

Pitta kan prova varm mjölk med ghee innan sänggående och Amalaki två gånger om dagen innan måltider.

Aloe Vera är också bra för en förstoppad pitta.

🙏🏻 See more

1 month ago

//Förstoppning – vata 🌀//

Generellt sett handlar förstoppning alltid om vataobalans – och särskilt är det apana vata som behöver balanseras. Apana vata reglerar alla flöden “under

Vata kan ha mycket problem med gaser och smärta i kombination med förstoppning. Avföringen kan sedan vara hård och torr.
För att en vataperson ska komma tillrätta med förstoppning behövs naturligtvis en vatabalanserande kost och livsstil med fokus på att hålla sig lugn, varm och stabil – och dessutom behålla regelbundna vanor och rutiner kring både kost, sömn och arbete.

En förstoppad vata kan äta mycket ghee, sesam- och olivolja, nötter, frön och andra bra fetter. Varm mjölk med lite kryddor som kanel, kardemumma och gurkmeja är bra och fungerar både på morgonen och kvällen.

Örtblandningen triphala är bra.

Prova gärna att ta en-två tsk ricinolja i varm mjölk innan sänggående.

🙏🏻 See more

« 1 of 13 »