Dal som balanserar alla doshor

Categories: Recept


Dal är en klassisk indisk linsgryta som balanserar alla tre doshor, beroende på vad du kryddar den med.
Recept för 4 personer

Ingredienser

4 dl röda linser
6 dl vatten
2 tsk Ghee eller rapsolja
1 tsk senapsfrön
2 tsk spiskumminfrön
½ tsk gurmeja
1 lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära
1 röd chili
4-5 curryblad eller lagerblad
1 dl kokosmjölk
Salt efter smak
En knippe färsk koriander för avsmakning
½ färsk lime

Tillredning

Tvätta linserna två gånger i varmt vatten. Koka sedan linserna, vatten och gurkmeja i 15-20 minuter.

Smält Ghee på låg värme i stekpanna. Fräs kryddorna lätt och rör sedan ner lök, vitlök, ingefära, chili och blad i några minuter. Häll ner kokta linser och rör om ordentligt. Tillsätt sedan vatten till önskad konsistens eller kokosmjölk. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 10 min. Smaka av med salt. Rör ner färsk koriander. Pressa ner färsk limeljuice före servering.

Anpassa du dalen till din dosha

Pitta och vata kan hoppa över chili. Limesaft är bra för både vata och pitta. Kapha kan lägga till mer kryddor, men bör undvika kokosmjölk.

Author: Sangeeta

Leave a Reply